Splošno
5 vprašanj
Zakoni
Avtorski honorarKAZALO

ZAKON O DAVKU NA IZPLAČANE PLAČE (ZDIP)

Zakon o davku na izplačane plače velja od 1. julija 1996. Neposredno se davek ne tika obdavčitve posameznika oz. njegovih prihodkov, pač pa delodajalcu povečuje stroške plač. Davčne stopnje so progresivne (od 0% do 15%), glede na maso izplačanih plač po posameznih razredih, kot jih določa zakon.

ZAKON O DAVČNEM POSTOPKU (ZDavP)

Zakon o davčnem postopku je tako imenovani procesni zakon (kako naj se postopa?, kako naj se izvrši?...) in ureja dve pomembni davčni področji; prvo področje se nanaša na način in postopek sodelovanja med davčnimi organi in davčnimi zavezanci (za katerikoli davek), pri čemer je način te interakcije podoben ostalim postopkom pred upravnimi organi, vendar z nekaterimi (davčnimi) posebnostmi. Drugo področje se nanaša na to, kako morajo posamezni davčni zavezanci obračunati ali napovedati davek ter do kdaj morajo ta davek plačati - v tem delu so zajeta določila o obračunavanju in plačevanju vseh davkov. Davki, ki bodo predstavljeni v sklopu osebnih davkov imajo v Zakonu o davčnem postopku urejeno vprašanje: »Kdaj se davek obračuna in plača?«. Zakon se uporablja od začetka leta 1997.

ZAKON O DAVČNI SLUŽBI (ZDS)

Zakon ureja organiziranost, sestavo in naloge davčne službe. Kar se tiče obdavčitve posameznikov, se jih zakon tiče bolj posredno – npr. občevanje z davčno upravo je urejeno preko posameznih izpostav, o davčnih zadevah ima davčna uprava za posameznika vzpostavljen davčni register, katerega osnovni podatek je posameznikova davčna številka, ipd. Zakon je v veljavi od druge polovice leta 1996.

   

 


portal forumi novice portal+novice www

STRANI SO V IZDELAVI!

Portal mojdenar.com upravlja podjetje Mojdenar IT d.o.o., Vurnikova ul. 2, 1000 Lj, telefon 01 430-22-10
Pišite nam na elektronski naslov info@mojdenar.com
Vprašanja, odmevi, komentarji - Forum o portalu
© 2015 mojdenar.com - vse pravice pridržane.
Pogoji, pod katerimi vam je servis na voljo.
Politika piškotkov
Stran je bila generirana: 23.1.2017 ob 19:52:8